Hoppa till innehåll
Hem » Belysningsbloggen » Rätt arbetsbelysning vid skrivbordet

Rätt arbetsbelysning vid skrivbordet

En väl utformad skrivbordsbelysning kan göra stor skillnad för din produktivitet och hälsa under en lång arbetsdag. Forskning visar att en dåligt utformad belysning kan orsaka trötthet, huvudvärk och ögonbelastning. Därför är det viktigt att välja en belysning som passar dina behov.

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en skrivbordsbelysning är ljusstyrkan. En för stark belysning kan orsaka bländning, medan en för svag belysning kan anstränga dina ögon. Enligt American Optometric Association bör ljusstyrkan vara mellan 500 och 1000 lux.

En annan faktor att tänka på är färgtemperaturen. Vitt ljus kan ha olika temperaturer, mätt i Kelvin. En kall färgtemperatur på 5000-6500K är bra för produktivitet och koncentration, medan en varm färgtemperatur på 2700-3000K är bättre för avslappning och läsning.

En tredje faktor att tänka på är riktningen på belysningen. En belysning som lyser direkt på skärmen kan orsaka bländning och anstränga ögonen. Därför är det bättre att ha belysningen på sidorna eller bakom skärmen.

Forskning visar också att en dynamisk belysning som simulerar dagsljus kan förbättra ditt välbefinnande och sömnkvalitet. Därför kan det vara värt att investera i en skrivbordslampa med justerbar färgtemperatur och ljusstyrka.

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja en skrivbordsbelysning som är anpassad efter dina behov. En belysning med rätt ljusstyrka, färgtemperatur och riktning kan förbättra din produktivitet och hälsa under arbetsdagen.

Här är några tips för att hjälpa dig att placera armaturen korrekt och få bästa möjliga ljus:

 1. Placera lampan på rätt höjd!

  Lampan ska placeras så att ljuset riktas mot arbetsytan. För att få bästa möjliga arbetsljus ska lampan vara justerbar och kunna placeras så att ljuset faller på det område där du arbetar. En bra höjd för en skrivbordslampa är cirka 30-50 cm ovanför din arbetsyta.

 2. Placera lampan till höger eller vänster för att undvika skuggor

  Placera lampan på motsatt sida av den hand du skriver med för att undvika skuggor på papperet. Om du är högerhänt ska lampan placeras på vänster sida, och om du är vänsterhänt ska den placeras på höger sida.

 3. Använd rätt typ av lampa

  Använd en lampa som ger tillräckligt med ljus, men som inte är för stark. För starkt ljus kan orsaka ögontrötthet och huvudvärk, vilket även för svagt ljus kan. En LED-lampa med en färgtemperatur på 5000-6500K ger ett vitt ljus som liknar dagsljus, vilket är bra för arbete vid skrivbordet. Tänk på att inte använda en för kall belysning (kelvin) sent på kvällen, detta då ljuset kan störa din dygnsrytm eftersom att det efterliknar dagsljuset.

  De flesta bordslampor har ett kelvin-värde på mellan 2700-3000 Kelvin vilket är ett fullt tillräckligt värde för de flesta typer av arbeten.

 4. Undvik skuggor vi arbetsytan

  Se till att skärmen på datorn eller surfplattan inte skapar skuggor på arbetsytan. Skuggor vid arbetsytan kan också leda till ögontrötthet och huvudvärk.

Genom att följa dessa enkla tips kan du skapa en bättre arbetsmiljö och undvika ögontrötthet och huvudvärk. Genom att investera i en justerbar skrivbordslampa med ett bra ljus kan du förbättra din arbetsplats och öka produktiviteten. Lycka till med ditt val av skrivbordslampa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *